Conjunt comercial Binipreu

El conjunt comercial de Binipreu està format per un edifici d’aspecte massís que conté quatre plantes soterrades d’aparcament, una planta baixa amb una gran botiga de queviures i una cafeteria, dues plantes altes amb botigues de diferents productes i un restaurant panoràmic a la planta segona. Tots aquests espais, sense divisions, estan comunicats amb escales mecàniques i rampes automàtiques que faciliten la connexió entre tots els departaments en què està dividit el centre comercial.

La manca de definició de l’ús dels espais interiors en el moment del disseny, va obligar a donar una resposta el més polivalent possible tant a nivell de plantes, com en el disseny dels exteriors, per facilitar la posterior distribució de cada un dels espais comercials. D’aquesta manera, es va proposar crear espais totalment lliures en planta, una façana amb un tancament neutre i una segona pell per a l’exterior que va permetre obtenir zones amb llum natural, però que també va fer possible aconseguir espais que fossin controlats amb llum artificial.

La idea inicial, generadora de l’edifici, es va basa en un volum compacte, alleugerat per un disseny de façana àgil i atractiu conformant les dues plantes altes, organitzat sobre una planta baixa enfonsada, a la part central de la façana principal com entrada única al gran edifici, a on es creen espais intermedis d’ombra que faciliten l’accés als diferents espais interiors.

L’edifici vol convertir-se en una fita arquitectònica en el context del Polígon Industrial de Maó i concretament, dins del conjunt d’edificis que conformen la llarga façana lateral que dóna a la carretera que va a l’aeroport. Es tractava de definir un volum que aprofitant l’espai que la normativa l’obliga a ocupar, es mostrés d’una manera significativa aportant una qualitat arquitectònica dins l’àmbit d’aquesta zona de la ciutat. També s’ha de considerar el seu aspecte estètic com un avantatge per a l’atracció comercial que qualsevol edifici d’aquestes característiques demana.

  • Localització: Maó. Menorca.
  • Any: 2012
  • Superfície: 21.000
  • Co-autors: Domènec Enrich, arquitecte
  • fotògraf: Carme Gomila