Blocs d’habitatge C/Sant Manuel

Els dos edificis van ser construïts amb poc temps de diferència i això va permetre combinar el joc de façanes amb una composició que lligava els dins i els afores, malgrat que la distribució, ben convencional, interior fos la mateixa als dos edificis.

La planor de la façana principal és un dels valors d’aquesta proposta amb la creació d’unes llargues finestres al segon pis. Es tracta de donar més moviment a un enfront que juga amb la composició d’obertures com si es tractés d’un petit collage en el qual els elements plans són equilibrats amb la forma i dimensions dels grans finestrals. Qui miri la façana des del carrer, veurà com el joc de finestres altes s’enlaira cap amunt, cap a tocar la llosa que parteix des de la façana cap al carener, creant una sensació de moviment que omple de llum cada un dels dos espais a doble alçada dels habitatges de la segona planta.

La proposta vol ser coherent amb els interiors i mostrar les incidències que allà s’hi produeixen. Així, les finestres de la primera planta es corresponen amb els dormitoris normals de l’habitatge que hi ha al darrere. En canvi, les finestres més allargades, transmeten a l’exterior un espai que no és habitual en les seves proporcions i, per tant, es mostra d’aquesta manera poc estructurada.

La façana posterior intenta desenvolupar una nova idea d’enfront d’interior d’illeta. Volem que cada habitatge situí el seu propi mòdul d’instal·lacions en un lloc al seu abast, fàcilment abastable. Això vol dir que tant l’aire condicionat com la placa solar, han de ser practicables des del mateix habitatge.

Uns dibuixos subtilment situats en els fons que tapen les persianes corredisses quan es tanquen, són el testimoni de què aquest lloc va ser ocupat per una fàbrica de bosses de malla de plata, a principis de segle XX, i la seva reproducció esquemàtica, ocupant els enfonsaments dels dos enfronts, són un record d’aquella existència urbana.

  • Localització: CARRER SANT MANUEL, 6 I 8. MAÓ (MENORCA)
  • Any: 2011
  • Superfície: 357
  • Co-autors: DOMINGO ENRICH, ARQUITECTE
  • fotògraf: JOAN J. GOMILA